Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΙΚΙΝΓΚΣ)

Οι Βίκινγκ ήταν μία ομάδα, τμήμα των Βορείων Λαών της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα εμφανίσθηκαν ως εξερευνητές, πειρατές, έμποροι, μισθοφόροι (ή και τα τέσσερα μαζί) σε μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης. Κοιτίδα τους ήταν η Σκανδιναβία και τέσσερα σημερινά έθνη έλκουν την καταγωγή τους από αυτούς: ΝορβηγοίΣουηδοίΔανοί, Ισλανδοί. Η παρουσία τους υπήρξε καταλυτική για την ιστορία πέντε ακόμη σημερινών κρατών: Μ. ΒρετανίαΓαλλία, ΦινλανδίαΡωσίαΛευκορωσίαΟυκρανία.
Οι Βίκινγκ δεν αποτέλεσαν ενιαίο έθνος, με τη μορφή που αυτά άρχισαν να διαμορφώνονται στη Νότια Ευρώπη κατά την ίδια περίοδο, αλλά διέθεταν μεταξύ τους πολλά κοινά χαρακτηριστικά:

·         γλώσσα, την αρχαία σκανδιναβική - μία ινδοευρωπαϊκή γλώσσα που κατατάσσεται στις γερμανικές ή αρχαίες βόρειες γλώσσες

·         μυθολογία και παραδόσεις, με κυρίαρχες τις επικές σάγκες, οι οποίες εξακολουθούν να γοητεύουν μέχρι και σήμερα. Η μυθολογία τους πάντως έχει κατασυκοφαντηθεί, λόγω της χρήσης της από τους ναζί.

·         τάση για εξερευνήσεις και εποικισμό μακρινών εδαφών, οφειλόμενη κυρίως στην ανάγκη για εξεύρεση περιοχών πιο εύφορων από την παγωμένη και άγονη Σκανδιναβία.

·         συναίσθηση της κοινής καταγωγής τους.

Πιο συγκεκριμένα, στον 9ο αιώνα οι Βίκινγκς φάνηκαν στις παράλιες χώρες της Ευρώπης πάνω σε πλοία με ψηλή πρώρα και πρύμνη, με τετράγωνα πανιά που είχαν 20 έως 60 κουπιά και άρχισαν να τις ερημώνουν και να τις κατακτούν. Οι επιδρομές τους που έγιναν πιο συχνές στον 11ο αιώνα μ.Χ. ήταν η σπουδαιότερη αφορμή για τη οργάνωση του φεουδαρχικού διοικητικού συστήματος στην Ευρώπη (Μεγάλες περιοχές (φέουδα) με αρχηγό τον φεουδάρχη στον οποίο ανήκε τόσο η γη όσο και οι άνθρωποι την δούλευαν).
Οι Βίκινγκς είχαν δικό τους πολιτισμό, αγαπούσαν με πάθος την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους και διακρίνονταν για την ωραία σωματική τους διάπλαση και τη ρώμη και για την αυστηρότητα των οικογενειακών τους ηθών. Είχαν ακόμα σπουδαίες οργανωτικές ικανότητες και για έναν ολόκληρο αιώνα ήταν οι κύριοι των θαλασσών. Ήταν οπλισμένοι με στρογγυλή ασπίδα, αλυσιδωτό θώρακα, κρατούσαν τσεκούρι με δυο κόψεις, λόγχη, ακόντιο, ξίφος, τόξο και βέλη. Όταν πέθαιναν οι αρχηγοί τους, τους έβαζαν μέσα σε πλοία, που τα βύθιζαν.
Τολμηροί θαλασσόλυκοι και θαλασσοπόροι οι Βίκινγκς είχαν φτάσει από τα 982 μ.Χ. με πλοία στη Γροιλανδία, όπου και εγκαταστάθηκαν. Ο περίφημος αρχηγός των Βίκινγκς, ο Λάιφ, ανακάλυψε στα 1.000 τη Βίνλαντ και πολλοί σήμερα την παίρνουν για τη Φλώριδα στις ακτές της Βόρειας Αμερικής και τρία χρόνια αργότερα, μια άλλη ομάδα Βίκινγκς έφτασε στο Λαμπραντόρ και στη Νέα Γη. Επιγραφή στη ρουνική γλώσσα, την αρχαία σκανδιναβική, βρέθηκε στον Πειραιά καθώς και στην Ουάσιγκτον χαραγμένη σ' ένα βράχο, στα 900 μ.Χ.
Για να σταματήσουν τις επιδρομές τους στην Αγγλία, ο βασιλιάς Έθελριντ ο Β' τους πλήρωσε βαριά λύτρα, πράγμα που τους έδωσε θάρρος και με το βασιλιά τους το Σβένσον κατέλαβαν όλη την Αγγλία μετά από δεκάχρονο πόλεμο. Στα 1017 ο διάδοχος του Σβένσον, Κανούτος ο Μέγας προσάρτησε την Αγγλία στην Σκανδιναβική του αυτοκρατορία και διαίρεσε τη χώρα σε τέσσερις μεγάλες κομητείες. Στα 1042 οι Βίκινγκς χάνουν τις κτήσεις τους στην Αγγλία, που έρχεται πάλι στα χέρια της αγγλοσαξονικής δυναστείας.
Η τελική επικράτηση του χριστιανισμού και συνάμα η εγκαθίδρυση της απόλυτης μοναρχίας ως μεθόδου διακυβέρνησης στη Σουηδία, που θα σημάνουν το οριστικό τέλος της Βίκινγκ περιόδου, θα λάβουν χώρα έναν αιώνα αργότερα επί Έρικ του Αγίου (1150-1160 μΧ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου